Arkitekturens Stilarter

Hvad er funktionalisme egentlig for noget? Hvor og hvornår byggede man typisk klassicistiske bygninger. Find svarene og læs om arkitekturens forskellige stilarter, lige fra middelalderen og op til i dag!

Foto: http://www.imarken.dk/ v. Jens Larsen

Modernisme

Læs om beton, modulbyggeri og velfærdsstatens byggeboom!

Modernisme

Funktionalisme

Funktionalismen handler om funktionalitet og ikke så meget om dekorative elementer. Alligevel har funktionalistiske bygninger deres helt eget udtryk, og det er med funktionalismen, at arkitekterne for alvor bryder med den traditionelle opfattelse af facadens proportionering.

Funktionalisme

Dansk Nyklassicisme

Nyklassicismen er noget med enkle geometriske former, symmetri, rene linjer og harmoni, -en helt naturlig udvikling i kølvandet på Bedre Byggeskikbevægelsen.

Nyklassicisme

Bedre Byggeskik

Bevægelsen Bedre Byggeskik nyfortolkede den danske byggetradition, og skabte en national, arkitektonisk identitet, i modsætning til historicismen, og noget strammere end nationalromantikkens udtryk.

Bedre Byggeskik

Nationalromantik og skønvirkestil

Nationalromatikkens svulstige formsprog med rig brug af nationale symboler og planteornamenteringer opstod som en reaktion på historicismens kopieren af tidligere stilarter.

Nationalromantik

Historicismen

Historicismens arkitekter og bygherrer lod sig inspirere af de historiske stilarter, og søgte at nyfortolke disse. Historicismen distancerede sig fra den stramme, symmetriske klassicisme, i en mere fri leg med de arkitektoniske udtryk.
Læs mere om historicismen her!